İşrak Namazı

İşrak Namazı

İşrak, güneşin doğuşundan ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselinceye kadar geçen zamandır.
İşrak Vakti, Güneşin ufuk hattından beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesinden, yani güneşin çıplak gözle bakılamıyacak kadar parlamasından itibaren başlayan zaman, bayram namazı vakti.
İşrak namazı, sabah namazından sonra güneş doğup, kerahet vakti çıktıktan sonra iki veya dört rekat olarak kılman nafile bir namazdır.
Enes b. Mâlik (r.a.) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra güneş doğuncaya kadar oturarak Allah’ı zikreder, sonra iki rek’at namaz kılarsa, ona tam bir hac ve umre sevabı verilir”. Enes (r.a.) der ki: Rasûlullah (s.a.v.), “Tam bir hac ve umre sevabı” buyurdu. Bu sözü üç defa tekrar etti. (İmam Hâfız el-Münzirî, et-Terğîb ve’t-Terhîb (Terc), 1, 434, Hadis no: 1)
Diğer nafile namazlar gibi işrak namazı kılanlar, bu namazı kuşluk namazından ayrı olarak ve ondan önce kılarlar. Aslında işrak namazı kılındığı sırada kuşluk namazının vakti de girmiş bulunmaktadır.

Dini kitaplardaki “Duha” namazı ile “İşrak” namazı aynı namaz mıdır, yoksa değişik iki namazın adı mıdır?
Duha (kuşluk) namazı ile işrak namazı ayrı ayrı iki namazdır, İşrak namazı güneş doğduktan sonra, kerahet vaktinin çıkmasını müteakip kılınır ve sadece iki rekattır. (Nimetü’l-İslam, s. 377)

İşrak Namazı Nasıl Kılınır?
2 rekat olarak kılınan işrak namazına “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat işrak namazı kılmaya” şeklinde niyet edilir. Sabah namazının sünneti şeklinde bu namaz ifa edilir.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.