Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar

Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar

Ramazan ayı hicri takvimde bir aydır. Bu ay boyunca İslamın 5 Şartından biri olan oruç ibadeti yapıldığı için müslümanlar için çok önemlidir. Ramazan ayı müslümanlar için Allah’a yaklaşma, nefsi terbiye etme, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

Ramazan ayında gün boyunca açlık sozuzluk ve bazı nevsi arzulardan kendini uzak tutmaya çalışan müslümanlar bununla beraber çektikleri açlık, susuzluk sayesinde ihtiyaç sahibi insanlarla empati kurmayı da öğrenirler. Bu sayededir ki müslümanlar Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi insanlarla ilgilenmeye çalışır, onlarla yemeklerini paylaşırlar.

İslam dininin 5 temel şartından biri olan Ramazan Orucunun tutulduğu bu ay ve Ramazan Orucu ile ilgili kavramlardan bahsedelim şimdi. Bu kavramlar ramazan ayında gündeme geldiği için çocuklar tarafından ebeveynlerine sıkça sorulmaktadır. Sizler için kavramlatın anlamlarını kısaca açıklayalım.

Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar

Oruç; Tan yerinin ağarmasıyla başlayıp akşam güneş batıncaya kadar yeme, içme ve bazı bedensel arzulardan uzak durmak suretiyle yapılam ibadettir.

İmsak; Orucun başlaöa vaktine imsak denir. İmsak vaktinde sabah ezanı okunur.

Sahur; Oruç tutabilöek için imsak vaktinden ömce yenen yemeğe sahur denir.

İftar; Orucum bitiş vaktine iftar denir. Akşam ezanının okunmasıyla oruç biter. İfrar saatinde yenen yemeğe de iftar yemeği denir.

Teravih ; Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazlara denir. Teravih 20 rekat olarak kıöınabileceği gibi 8 rekat olarak da kılınabilir (ikişer rekat halinde). Teravih namazı cemaatle kılınabileceği gibi bireysel de kılınabilir.

Fitre; Ramazan ayında kişi başına verilen sadakadır. Aile reisi ailedeki her birey için bir fitre verir. Fitre bir fakirin günlük yiyecek karşılığı kadardır.

Mukabele; Ramazan ayımda karşılıklı Kur’an-ı Kerim okumadır.

Mahya; Ramazan ayında minarelerin arasına yazılan ışıklı yazılardır. (Örnek. Hoşgeldin ya şehri ramazan)

Fidye; Oruç tutmaya güce olmayan yaşlı ve kronik hastalığı olan müslümanların tutamadıkları her oruç için fakir insanlara verdikleri bedeldir.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.