Hacda Kadınların Bazı Durumları

Hac ve umrede kadınların erkeklerden ayrıldığı hususlar şunlardır:
1. Kadınlar ihramlı iken, yalnızca yüzlerini örtmezler. Elbise, çorap, eldiven ve kapalı ayakkabı giyebilirler, başlarını örterler.
2. Telbiye, tekbir, tehlil ve dua yaparken seslerini yükseltmezler.
3. Tavafta ıztıbâ’ ve remel, sa’yde hervele yapmazlar.
4. İhramdan çıkmak için saçlarını tıraş etmezler. Uçlarından bir miktar kesmeleri yeterlidir.
5. Erkekler arasında sıkışmamak için Hacerülesved’i uzaktan selâmlarlar. Aynı mahzur mevcutsa tavafı da Kâbe’ye çok yaklaşmadan yaparlar.
6. Kadınlar, özel halleri mevcutsa tavaf dışındaki bütün hac ibadetlerini yapabilirler. Bu durumda tavafı yapmazlar. Temizlenince yaparlar.
7. Özel durumları sebebiyle (hayız ve nifas) ziyaret tavafını, bayramın ilk üç gününden sonra yapan kadınlara ceza gerekmez.
8. İfrad haccına niyet etmiş hayız ve nifas halindeki bir kadın, kudüm tavafını yapmadan Arafat’a çıkmak ve vakfe yapmak zorunda kalırsa; temizlendikten sonra ziyaret ve vedâ tavaflarını yapar. Sünnet olan kudüm tavafının terkinden dolayı bir şey gerekmez.
9. Temettu’ haccı yapmak üzere ihrama girmiş bir kadın, hayız veya nifası nedeniyle umre tavafını yapmadan Arafat’a çıkmak ve vakfe yapmak zorunda kalırsa, Arafat’a çıkarken hac için niyet ve telbiye yaparak umre ihramını iptal eder. Böylece ifrad haccı yapmış olur. Şükür kurbanı kesmesi gerekmez. Hacdan sonra, iptal ettiği umreyi kazâ eder ve iptal ettiği için ceza kurbanı gerekir.
10. Kıran haccı için ihrama giren bir kadın, hayız veya nifası sebebiyle umre tavafını yapmadan Arafat’a çıkıp vakfe yapmakla umresi bozulmuş sayıldığından ifrad haccı yapmış olur. Şükür kurbanı kesmesi gerekmez. Hacdan sonra bozulan umreyi kazâ eder ve bozduğu için bir ceza kurbanı keser.