Kurban Eti ve Derisi

Kurban Eti ve Derisi

Kurban eti üç kısma ayrılır. Bir kısmı akraba ve komşulara, bir kısmı fakir ve muhtaçlara dağıtılır. Kalanı ise kesen aile yiyebilir. Adak kurbanı dışındaki kurban etinden kurban sahibi yiyebilir. Bir miktar yiyip hepsi bağış da yapılabilir. Hanefi fukahası: “Kurban kesen mükellef; kurbanın etinden kendisi yer, misafirlere ve fukaraya ikram eder ve kavurma yapıp saklayabilir. Kurban etinin üçte birinden eksik olmamak şartıyla fakirlere tasadduk edilmesi müstehabtır” hükmünde müttefiktir.
Kurbanın derisi fakirlere veya İslâm’a hizmet eden kuruluşlara verilebilir. Kurbanın derisi seccade ve sair ihtiyaçlar için de kullanılabilir.
Kurban etinden kasap ücreti ödenmez. Kesim ücretini kestiren kimse ayrıca ödemelidir. Ancak kurban etinden kasaba ikram edilebilir, hediye verilebilir.
Kurbanlık hayvanın sütünden, kesilmeden önce yününden yararlanmak, etini veya postunu satıp parasını almak mekruhtur. Böyle bir şey yapıldığında bedelini fakirlere sadaka olarak vermelidir.
Kurban kesmek üzere vekalet verilirken ve kurban derileri bağışlanırken İslâm’ın inanç ve ahlâk ölçüleri dikkate alınmalıdır.
Sevabı ölüye bağışlanmak niyetiyle kurban kesilebilir.

Adak kurbanının eti fakirlere dağıtılmalıdır. Mirasçı olduğu kimsenin vasiyetini yerine getirmek için kurban kesen kimse, o kurban etinden yiyemez. Yerse bedelini öder.
Bir bölgede kesilen kurbanın eti, orada ihtiyaç sahipleri yoksa veya bilinmiyorsa, daha muhtaç bölgelere gönderilebilir.
• Zengin bir kimsenin kurban için satın aldığı hayvan ölürse, tekrar satın alması gerekir. Kaybolsa veya çalınsa; o kimse de başka bir hayvanı kurban ettikten sonra önceki aldığı hayvanı bulursa, onu da kesmesi gerekmez. Kaybolan kurban, henüz kurban kesmeden önce bulunursa sahibi serbesttir, ister yerine aldığı hayvanı, isterse bulduğu hayvanı kesebilir.
• Fakir bir kimsenin kurban için satın aldığı hayvan ölürse, tekrar satın alması gerekmez. Kaybolsa veya çalınsa; o kimse de başka bir hayvanı kurban ettikten sonra önceki aldığı hayvanı bulursa, bulduğu hayvanı da kurban etmesi gerekir. Çünkü önceki hayvan kurban olarak belirlenmiştir. Kesmesi vâcip olmadığı halde bunu kendisine vâcip etmiştir.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.