Kurban Kesmek

Kurban Kesmek

Kurban Ne Zaman Kesilir?
Kurbanların kesim vakti; kurban bayramının birinci günü tan yerinin ağarmasından başlar, üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu vakitten sonra kurban kesilmez. Zamanında kesilmeyen kurbanlık hayvan mevcutsa kendisini, değilse bedelini sadaka olarak vermek gerekir.
Kurbanın birinci günde kesilmesi daha faziletlidir. Kurbanlar, bayram namazı kılınan şehir gibi yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise bayram gününün fecrinden sonra kesilir. İlk vakti budur. Kurbanı geceleyin kesmek tenzihen mekruhtur. (İmam Şafii’ye göre, kurbanlar bayramın dördüncü günü güneş batıncaya kadar kesilebilir)

Kurban nasıl kesilir?

Kurbanı mümkünse sahibinin kesmesi daha faziletlidir. Kesemiyorsa, kesecek olana vekâlet verir, imkânı varsa kendisi de kesim anında başında bulunur.

Kesilecek hayvana eziyet etmemek sünnettir. Onun için keskin bıçak kullanılmalıdır. Hayvanı yere yatırdıktan son­ra bıçak bilemek ve hayvanı ayağından tutarak sürükle­mek mekruhtur.

Hayvan kıbleye doğru yatırılır. Şu zikir ve duayı (kurban kesme duası) oku­mak sünnettir:

“İnnî veccehtü vechiye lillezî fatara’s-semâvâti ve’l-arda hanifen vemâ ene mine’l-müşrikin. İnne salâti ve nüsüki ve mahyâye ve memâti lillahi rabbi’l-âlemin. Lâ şerîke leh ve bi-zâlike ümirtü ve en evvelü’l-müslimîn. Allahümme hâzâ minke ve leke.”

Mânası: “Ben şirkten uzak bir şekilde yüzümü (kalbimi) yerleri ve gökleri yoktan var eden Allah’a çevirdim. Ben O’na şirk koşanlardan değilim. Benim namazım, bütün iba­detlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin rabbi olan Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Ben bu şekilde iman etmekle emrolundum. Ben müslümanların ilkiyim. Allahım, bu hay­van senden gelmiştir, onu senin için kurban ediyorum.”

Sonra “Bismillâhi Allahüekber” denilerek hayvan kesilir. Bu zikir ve duayı hem kesen hem de kurban sahibi söyle­melidir.

Besmele kasten terkedilirse kesilen hayvanın eti yen­mez. Kurban sahibinin eli hayvanı kesenin eli üzerinde olarak hayvanı kesecek olsalar, her ikisinin de Besmele çekmesi gerekir. Bunlardan biri Besmele’yi terk ederse, hayvanın eti yenmez.

Hayvanın canı tam çekildikten sonra derisini yüzmeye başlamalıdır. Hayvan can çekişirken kafasını kesip atmak veya derisini yüzmek mekruhtur.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.