Bayram Namazı Nasıl Kılınır

Bayram Namazı Nasıl Kılınır

Bayram günü cemaat, Bayram namazının kılınacağı yerde toplandıktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra, ayrı bir ezan okunmadan ve ikamet de getirilmeden cemaatle namaz kılma düzenine girilir. Yani bütün cemaat namazlarında olduğu gibi saf düzeni kurulur. Sonra da:
• Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı Namazını kılmaya, uydum imama” veya “Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı Namazını kılmaya, uydum imama”
• Namaza başlarken yapıldığı gibi eller kaldırılarak “Allahu Ekber” denir ve eller bağlanır ve sessiz olara “Sübhaneke” okunur.
• Sonra imam sesli olarak, cemaat da imamı sessiz takip ederek üç defa “Allahu Ekber” deyip tekbir getirir.
• Her tekbirde, iftitah tekbiri gibi eller, kulakların hizasına kadar kaldırılır ve her defasında eller aşağıya sarkıtılır. Bu fazla tekbirler, hızlı getirilmeyip, her iki tekbir arasında en az üç teşbih miktarı beklenir.
• Üçüncü tekbirden sonra eller sarkıtılmayıp, diğer namazlarda olduğu gibi bağlanır ve imam sessizce “Eûzu-Besmele” çeker. Sonra imam tarafından sesli olarak Fatiha, zamm-ı sûre okunup, rüku ve sücud da yapıldıktan sonra, diğer vakit namazlarında olduğu gibi ikinci rekata kalkılır ve eller bağlanır.
• İkinci rekatta imam gizli olarak besmele, sesli olarak da Fatiha ve zamm-ı Sûre okur, rükua varılmadan eller yukarıya kaldırılıp, birinci rekatta olduğu gibi üç defa arka arkaya tekbir getirilir. Yine her tekbirde eller aşağıya sarkıtılıp, aralarında üç tesbih okuyacak kadar beklenir.
• Dördüncü tekbir getirilirken eller kaldırılmadan rükua inilir. Çünkü bu dördüncü tekbir, rükua iniş tekbiridir.
• Bundan sonra, rüku, sücud ve ka’de (oturuş) olmak üzere diğer namazlarda olduğu gibi, namazın son bölümleri tamamlanıp selam ile namazdan çıkılır.

Bayram namazlarında, birinci rekatın rüküuna varmış olan bir imama yetişen kimse, bu rükua kavuşacağını tahmin ediyorsa, hem iftitah tekbirini, hem de Bayram tekbirlerini ayakta alarak ondan sonra rüküa varır. Rüküu kaçıracağından korkuyorsa, îftitah tekbirinden sonra hemen rükua varır ve Bayram tekbirlerini rüküda alır. Bu tekbirleri alırken ellerini kaldırmaz. Tekbirleri tamamlayamasa dahi, imam kıyama kalkınca o da imamla kalkar, imamın alacağı tekbirlerde imama uyar. İmam sünnete uygun olan tekbirlerin dışına çıkmadıkça, imama tekbirlerde uyulur, sünnet dışında az veya çok almış olduğu tekbirlerde ona uyulmaz.
Bayram namazının ikinci rekatına yetişen kimse, imam selam verdikten sonra birinci rekatı kaza etmeye kalkınca, önce Besmele ile Fatiha süresini ve ilave edeceği bir sureyi okur. Sonra gizlice tekbirleri alarak namazı tamamlar. Bu şekilde mesbuk olanlar, kendi mezheblerinde alacakları tekbirleri getirirler, imamın almış olduğu tekbirlerin sayısını gözetmezler. Bayram namazına yetişemeyen kimse, kendi başına Bayram namazı kılamaz. İsterse dört rekat nafile namazı kılar. Bu, bir kuşluk namazı yerine geçer, sevabı büyük olur.

Böylece Bayram namazında vacib olan zaid tekbirler de getirilerek iki rekattık namaz kılındıktan sonra imam, minbere çıkar ve Bayram namazının hutbesini okur. Cuma namazında hutbe, namazdan önce okunurken, Bayram namazlarında namazdan sonra okunur.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Görüntülü animasyon şeklinde seyrederek öğrendiklerimizi talim edelim:

ŞAFİİLERE GÖRE BAYRAM NAMAZI

Şafiilerde Bayram Namazları vacib değil müekked sünnettir, münferiden kılınabilirse de cemaat halinde kı­lınması daha efdaldir. Yalnız minada hacılar için münfe­riden kılmak daha evladır. Bayram namazı iki rekattır. Ezanı ve Kameti yoktur. Kamet yerine “Es-salâte cami’aten” denilir. Önce İftitah tekbiri alınır. Sonra İftitah duası okunur. Sonra yedi tekbir alınır. Her iki tekbir ara­sında orta uzunlukta bir ayet kadar ara verilir. Gizlice “Sübhanallahi vel hamdülillahi velâ ilahe ilallahu vallahu ekber” demek sünnettir. Sonra “Euzü Besmele” çekilir. Fatiha ve zamm-ı sûre okunur. İkinci rekatta yine Fatiha’dan önce beş tekbir alınır. Bütün alınan tekbirler için eller omuzlar hizasına kaldırılır. İftitah tekbiri müstesna tekbirler namazın heyetindendirler. Tamamıyla veya bir kısmıyla terk edilirse sünnet olduğundan namaza halel gelmez. Bunun için Şafiilere nispetle eksik tekbir getiren Hanefi bir imama iktida etmekte bir sakınca yoktur.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.