Hadesten Taharet

Hadesten Taharet

Namazın şartlarından birincisi hadesten taharettir. Abdest, gusül abdesti yahut teyemmüm ile giderilen ve varlığı hükmen kabul edilen pisliğe “Hades“; cünüplük, hayız yahut lohusa ve abdestsizlik durumlarında bulunmaya ise “Hades hali” denilir. Hades iki kısımdır:
– Küçük Hades (hades-i asğar): Abdesti olmamaktır.
– Büyük Hades hades-i ekber: Cünüp olmak, kadınların lohusa veya hayızlı (aybaşı hali) olmasıdır.

Küçük hades (hades-i asğar), sadece namaz kılmaya, Kur’an ayetlerine el sürmeye yahut Kur’an-ı Kerim’i tutmaya engeldir. Kendisinde büyük hades (hades-i ekber) meydana gelen kimse; Kur’an-ı Kerim okuyamaz, tutamaz, Kuran ayetlerine el süremez, namaz kılamaz, camiye giremez, hayızlı yahut nifas halindeki eşiyle çiftleşemez.

Kadın olsun, erkek olsun; namaz kılacak kimselerin abdestsiz ise abdest alması, cünüp ise gusletmesi yani bütün vücudunu yıkaması şarttır. Kadınların lohusalık ve aybaşı hallerinden sonra da gusül abdesti alması farzdır. Abdest ve gusül temiz su ile alınır. Abdest almak veya gusletmek için su bulunamazsa toprak ile teyemmüm edilir. Böylece hadesten temizlenmiş olunur. Farz, vacip, sünnet veya nafile tam namaz veya tilavet yahut şükür secdesi gibi eksik namaz için hadesten temizlenmiş olmak şarttır. Abdestsiz kılınacak bir namaz sahih olmaz. Namaz kılarken herhangi bir sebeple abdest bozulmuş olsa, namazda bozulmuş olacaktır.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.