İstibra

İstibra

İstibra, idrardan sonraki sıkıntının giderilmesinin sağlanmasına denir ki yapılması vaciptir. İstibra, yürüme, öksürme ya da sol yanına uzanma veya ayakları kımıldatma, hareket ettirme ve benzeri şekilde olur. İstibra yalnız erkeklerle ilgilidir.
İstibrayı istincadan önce yapmak abdest ve namazın sıhhati açısından gereklidir. Lakin istincadan sonra da yapılabilir. İstibra ile kanallarda kalan idrarın boşalması sağlanır. İstibrayı hafif bir gezinti ve dolaşma ile (ki otuz-kırk adımlık bir gezinti) yeterli olacaktır. Her insanda, küçük abdestten sonra akıntı olur. Bu akıntı bazı insanlarda çok az zamanda kesilir, bazılarında ise uzun zaman devam edebilir. Herkes durumuna göre akıntısının sonunu iyice anlamalı, istincayı sonra yapmalıdır. Zira istibrayı tam bitirmeden abdest alınırsa, abdestten sonra gelecek olan akıntı abdesti bozacaktır.
Bu hususta şu hadis çok dikkat çekicidir: Resulullah (s.a.v.) “Kabir azabının çoğu küçük abdesttendir.” (İbn Mace, Taharet, 26) buyurmaktadır.

Biraz istibra ile ilgili açıklamalarımız esnasında geçen istinca ne demektir?
İstinca; İdrar ve dışkı gibi pisliklerin çıktığı yerlerin temizlenmesine denir. Ebu Katade Hz. Peygamber (s.a.s.)’den şöyle buyurduğunu rivâyet eder: “Sizden biri helaya girdiği zaman zekerini sağ eliyle tutmasın” (Buharî, Vudû’, 18; Ebû Dâvûd, Taharet,18) İstincada uygun olan sol el ile önce ön tarafı, sonra arka tarafı temizleninceye kadar yıkamak ve daha sonra da tuvalet kağıdı veya temiz bir bez ile de ıslak kısımları silmektir. Daha sonra da akıntı olup olmadığı tekrar kontrol edilir. İstibradan sonra su bulunmadığı vakitlerde taş, değersiz bez ve pamuk gibi şeylerle istinca yapılır. Bunların dışında saksı, kiremit, kömür, sırça, kemik, tezek, insan ve hayvan yiyeceği gibi şeylerle istinca yapmak mekruhtur. Kırda istinca taş ile de yapılabilir.

ETİKETLER:


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.