Kaza Namazı Nasıl Kılınır

Kaza Namazı Nasıl Kılınır

Kaza namazları, yalnız kılınabileceği gibi, cemaatle de kılınabilir. Cemaatle kaza namazı kılındığı takdirde her namaz, eda şekline uygun olarak kılınmalıdır. Yani, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatı ile sabah namazı sesli kıraatle kılınmalı. Öğle ve ikindi namazları ile akşam namazının üçüncü, yatsı namazının da son iki rekatları sessiz kıraatle kılınmalıdır. Münferid olarak geçmiş namazlarını gece kaza eden kimse ; dilediği gibi, yani dilerse sesli, dilerse sessiz okuyarak bu namazlarını kaza edebilir. Fakat, sessiz bir kıraatle kılınan namazlar, kaza edilirken de sessiz okunursa daha uygun olur.
Bir kimse, gün içerisinde kaçırdığı namazın hangisi olduğunu hatırlayamazsa; bir günlük namazın hepsini kaza eder. Böyle yapmakla kazaya kalan namaz kesinlikle kılınmış olur diğer kılmış olduğu namazlarda nafile yerine geçer.
Üzerinde altı vakitten fazla kaza namazı olmayan kimseye tertip sahibi denir. Böyle kimseler Kazaya kalan namazlarını kılarken, vakit namazından önce, bunları vakit sırasına göre kılar, kazayı bitirir, peşinden normal vakit namazını kılar. Ancak, kaza kıldığında vakit namazı için vakit kalmıyorsa, tertibe bakmaz, vaktin namazını kılar.

Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir?
Kişinin kazaya kalan namazları çoksa ve bunları belli bir sıraya koyma imkanı da yoksa namaz kılarken şöyle niyet eder: “Niyet ettim Allahu Teala’nın rızası için ilk olarak kazaya kalmış sabah namazının farzını kılmaya.” Veya: “Niyet ettim Allahu Teala’nın rızası için son olarak kazaya kalmış sabah namazının farzını kılmaya?”
Ayrıca kişi ne kadar vakit namazı kazaya kaldığını bilmiyorsa; üzerinde kaza namazı borcu kalmadığını kanaat getirinceye kadar kaza namazlarını kılar.
Bir kimse kaza namazı kılarken, cemaatle vakit namazına başlanacak olsa, namazını tamamlamadıkça cemaate katılmaz.
Kazaya kalan namaz usulüne uygun olarak cemaatle de kılınabilir.
Kişi yarın şu kadar namaz kılacağım dese ve çeşitli sebeplerden dolayı sözünü tutamasa müsait zamanda muhakkak sözünü yerine getirmesi gerekir.
Farz namazların her birisinin kazasında ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir. Birden fazla kaza namazı vakit namazından ayrı olarak kılınacak olursa; önce bir defa ezan okumak, sonra da her namaz için ikamet getirmek sünnettir. Namaz hangi durumda kazaya kaldı ise, o şekilde kaza edilir. Mesela: Yolculukta iken kazaya kalan bir namaz, mukim iken kaza edilecekse, seferi durumdaki gibi kısaltılarak kaza edilir.
Mukim iken kazaya kalan bir namaz, yolculuk halindeyken kaza edilse, kısaltılmadan tam olarak kaza edilir.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.