Kerahat Vakti
Farz namazlar için caizlik ve üstünlük vakti olduğu gibi genel olarak namaz cinsi için kerahat vakti de vardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) farz olsun nafile olsun şu üç vakitte namaz kılmaya men etmiştir.
1) Güneşin doğmasından bir mızrak boyu yükselmesine kadar olan vakit. Ki, bu 40-50 dakika arasında değişir.
2) Öğleye doğru güneşin tepeye dikilmesi anından batıya doğru açılmaya başladığı ana kadar olan zaman. Öğleye 30 dakika kala başlar, öğle namazına kadar devam eder.
3) Güneşin batmaya yakın sararmasından ve gözleri kamaştırmayacak bir hale gelmesinden başlayıp battığı zamana zamana kadar olan vakittir. Bu, akşama ortalama 40 dakika kala başlayan süredir.
Bu üç vakit ateşe tapanların ibadet saatleri olduğundan onlara benzememek için farz olsun, nafile olsun, kaza olsun, namaz kılmak tahrimen mekruhtur. Kılınırsa yeniden kılmak gerekekir. Bu üç vaktin birinde nafile namaz da kılmak da mekruhtur. Fakat kılınırsa caizdir, yeniden kılmak gerekmez.
Güneşin batmasından önceki kerahat vaktinde sadece o günün ikindi namazı kılınabilir. Bir kimse ikindi namazını kılarken güneş batsa, namazı bozulmaz. Çünkü yeni bir namaz vakti girmiştir. Fakat sabah namazını kılarken güneş doğsa namaz bozulur. Çünkü sabah namazı vakti çıkmış, yeni bir namaz vakti de girmemiştir.
Bu üç kerahat vaktinde daha önce okunmuş bir secde ayeti sebebiyle tilavet secdesi yapmak da mekruhtur. Yapılmışsa iade etmek gerekir. Fakat kerahet vaktinde okunan bir secde ayeti için secde yapılabilir. Ancak bunu kerahat vaktinden sonraya bırakmak daha iyidir.
Üç kerahat vaktinde, daha önce hazırlanmış cenaze namazı kılmak da mekruhtur. Fakat kerahat vaktinde hazırlanan bir cenazenin namazını kılmak mekruh değildir. Hatta bu namazı kerahat vaktinden sonraya bırakmayıp hemen kılmak daha güzeldir.
Nafile Namaz Kılmanın Mekruh Olduğu Vakitler
Bir de sadece nafile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler vardır. Bunlar da şu vakitlerdir;
1) İmsaktan itibaren sabah namazını kılmadan önce. Bu vakitte nafile namaz olarak sadece sabah namazının sünneti kılınır.
2) Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar.
3) İkindinin farzını kıldıktan sonra.
4) Akşamın farzından önce.
5) Cuma günü imam hutbeye çıktıktan veya kamet getirdikten sonra.
6) Bayram namazlarından önce ve bayram hutbeleri esnasında.
7) Bayram namazından sonra bayram namazı kılınan yerde.
8) Cemaat farz namaza başladıktan sonra. Ancak cemaati kaçırmak korkusu yoksa sabah namazının sünneti kılınabilir.
9) Güneş tutulması, yağmur duası ve hac hutbeleri esnasında da nafile namaz kılmak mekruhtur. Çünkü bu hutbeleri dinlemek gerekir.
Gerek farz veya nafile hiçbir namazın kılınamayacağı kerahat vakitlerinde, gerekse sadece nafile namazın kılınamayacağı vakitlerde Kur’an-ı Kerim ve dini kitap okunabilir. Dua yapılabilir, tesbihte bulunabilir, zikir çekilebilir.
Kerahat vakitlerini gösteren tablomuzdan hangi vakitlerde namaz kılınıp, hangi vakitlerde kılınamayacağını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.