Namaz Nasıl Kılınır

Namaz Nasıl Kılınır

Resimli olarak namaz nasıl kılınır? Namazın rükünlerine ait resimler ve ilgili açıklamaları yapılarak namazın nasıl kılındığını öğreneceğiz.
Şimdi namaza niyet ile başlayıp selam ile bitirilen ve belli kurallara göre yapılması gereken bu ibadetin nasıl yerine getirileceğini öğrenelim. Örnek olarak da sabah namazının sünnetini kılmayı öğreneceğiz:

Bismillâhirrahmânirrahim
Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya” diye kalpten geçirilir ve dil ile de söylenerek niyet edilir. Sonra iftitah tekbiri alınır.

Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. (Erkekler tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Baş parmaklar kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.) (Kadınlar tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı, parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar.) İftitah tekbirinden sonra kıyamda (ayakta), kıraat (Kuran-ı Kerim okunması) rüknüne geçilir.
Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır. (Erkekler; sağ elin avucu sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar) (Kadınlar; sağ el sol elin üzerinde olacak şe­kilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol eli kavramazlar.)
Ayakta sırasıyla, Sübhaneke, Euzü-Besmele, Fatiha sûresi ve zamm-ı sûre (Örn: Kevser Suresi) okunur. Sonrasında “Allahü Ekber” denilerek rükûa varılır.

Rükûda üç defa “Sübhane Rabbiye’l Azîm” denilir. Rükûda iken ayaklar üzerine bakılır. (Erkekler; rükûda, parmakları açık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dümdüz yapar­lar. Dirseklerini ve dizlerini dik tutarlar.) (Kadınlar; rükû­da, sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini, parmaklarını açmayarak, dizleri üzeri­ne koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.) Rükû tesbihleri bittikten sonra rükûdan doğrulunur.

Semi’ Allahü limen hamideh” diye­rek rükûdan kalkılır ve ayakta “Rabbenâ leke’l-hamd” denilir. Sonrasında “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır.

Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra burun ve alın yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere “Sübhane Rabbiye’l Alâ” denilir. (Erkekler; secdede dir­seklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bu­lundururlar. Ayaklar parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konulur.) (Kadınlar; secdede kollarını yanlarına bitişik hâlde bu­lundururlar. Ayaklar parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.)

“Allahü Ekber” diyerek başı­nı secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, par­maklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada “Sübhanallah” diyecek kadar kısa bir an oturulur. (Erkekler; sol ayağı­nı yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak, parmak­ları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.) (Kadınlar; ayaklarını yatık hâlde sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.) Sonra “Allahü Ekber” denilerek ikinci defa secdeye varılır.

İkinci secdede yine üç kere “Sübhane Rabbiye’l Alâ” denilir ve böylece bir rekat tamamlanmış olur.
“Allahü Ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rekâta) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci rekâta kalkınca eller bağlanır, Besmele ile birlikte Fatiha ve zamm-ı sûre (Örn: İhlas Suresi) okunur. Besmele, Fatiha ve Zamm-ı Sure’yi bitirdikten sonra “Allahü Ekber” ile rükûa varılır.


Rükûda üç defa “Sübhane Rabbiye’l Azîm” denilir. Rükû tesbihleri bittikten sonra “Semi’ Allahü limen hamideh” diye­rek rükûdan kalkılır.

Doğrulduktan sonra ayakta “Rabbenâ leke’l-hamd” denilir. Sonrasında “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır.

İlk secdede üç kere “Sübhane Rabbiye’l Alâ” denilir. Secde tesbihleri bittikten sonra “Allahü Ekber” diyerek başı­nı secdeden kaldırıp diz üstü oturulur.

İki secde arasında “Sübhanallah” diyecek kadar kısa bir an oturulur. Sonra “Allahü Ekber” denilerek ikinci defa secdeye varılır.

İlk secdede üç kere “Sübhane Rabbiye’l Alâ” denilir. Secde tesbihleri bittikten sonra “Allahü Ekber” diyerek oturulur.

Secdeler yapıldıktan sonra oturulur. Buna “Ka’de- i Ahire” denir. Namazın sonundaki oturuş iki secde ara­sındaki oturuş şeklindedir. Bu oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Bârik, Rabbenâ Atinâ ve Rabbenağfirli duaları okunur. Sonrasında selâm verilir.

Önce başını sağa çevirerek “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” denir. Selâm verirken omuzlara bakılır. Sonra başı sola çevirerek “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” denilir. Böylece iki rekâtlık namaz ta­mamlanmış olur.

Namazın tam ve dini hükümlere uygun bir namaz olabilmesi için farzları, vacipleri, sünnetleri ve edeplerini yerli yerinde yapmak namazı bozan ve namazda mekruh olan şeylerden sakınmak gerekir.

Erkekler namazı nasıl kılar? D.İ.B. tarafından hazırlanan bu animasyon ile erkeklerin nasıl namaz kılacağını talim ederek öğreneceksiniz.

Bayanlar namazı nasıl kılar? D.İ.B. tarafından hazırlanan bu animasyon ile bayanların (kızların) nasıl namaz kılacağını talim ederek öğreneceksiniz.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.