Şafii Mezhebine Göre Namaz
Bir kimse sabah namazını kılmak isterse farz ve sünnetlerine uygun bir tarzda abdest alır. Sonra iki rekat abdest namazının sünnetini kılar. Sonra ezan okur ve iki rekat sabah namazının sünnetini eda eder. Sonra kamet getirir ve kamet duasını okur. Bilahare yüzünü tam kıbleye döndürür. “Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya niyet ettim” şeklinde niyet getirip “Allahü Ekber” diyerek ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırır ve tekbirin bitmesiyle beraber ellerini göbeğin üstüne indirerek sağ eliyle sol elinin bileğini tutar ve İftitah duasını okur. Sonra “Euzü billahi mineşşeytanirracim” deyip besmele çeker ve Fatiha’yı şerifi akabinde de zamm-ı sûreyi okur. Sonra “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbirinde olduğu gibi her iki elini kaldırır ve rükûa varır. Rükûda üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der. Sonra yine her iki elini iftitah tekbirinde olduğu gibi kaldırarak kalkar ve onunla beraber “Semi’ Allahü limen hamideh” “Rabbenâ leke’l-hamd” der. Zamanı müsait olursa şunu da ilave etmesi de sünnettir: “Mil’es-Semâvâti ve mil’el ardi ve mil’e mâ şi’te min şey’in ba’dü”. Sonra secdeye kapanır, üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” der. Sonra oturur ve oturuşunda “Allahümmeğfir lî verhamnî ve ecbirnî ve’rzüknî vehdinî ve ‘afinî” duasını okur. Sonra tekrar secdeye varır ve üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” der. Sonra başını kaldırıp az bir şey oturur ve ayağa kalkar. Euzü-Besmele çeker. Fatiha ve zamm-ı sûre okur. Sonra birinci rekatta olduğu gibi rükûa gider ve itidala kalkar. Bu sefer itidalda kunut duası okur. Kunutu bitirdikten sonra normal olarak birinci rekatta olduğu gibi iki defa secde eder. Sonra da oturur. Ellerini dizleri üzerine kor. Şehadet parmağı hariç sağ elinin parmaklarını kapatır, sol elin parmaklarını ise salıverir ve teşehhütü yani Ettehiyyatü’yü okur. Teşehhütte “illellah” dediği zaman şehadet parmağını kaldırır ve selam verinceye veya ilk teşehhütte ayağa kalkıncaya kadar öyle bırakacaktır. Sonra salâvat ve dua okur. Sonra sağa ve sola “Es-selâmü Aleyküm ve Rahmetullahi” der.
Diğer namazların sabah namazından farkları yoktur. Yalnız onlarda kunut duası yoktur. Ayrıca onlarda ikinci rekatta sücuddan sonra teşehhüt okunup “Allahümme salli ‘alâ Muhammedin…” dedikten sonra kalkılır. Öğle ikindi ve yatsı namazları dört rekat, akşam namazı da üç rekat kılınıp son teşehhüt okunacaktır.
Şafii mezhebinde vitir namazı nafile namazlardandır. Yatsı namazına tabi olup ondan sonra kılınır. En azı bir rekattır. En çoğu ve efdali on bir rekattır. Vitir namazını bir rekattan fazla kılmak isteyen kimse için en iyisi iki rekat kılıp selam vermek son rekatı da ayrı bir niyet ve selamla eda etmektir. Yalnız, akşam namazı gibi bir selam ile vitir namazını kılmak da caizdir. Ramazan-ı şerifte vitir namazını cemaatle kılmak sünnettir. Ayrıca Ramazan-ı şerifin yarısından sonra, sabah namazında olduğu gibi vitir namazının son rekatında, rükûdan sonra itidal halinde kunut duası okumak da sünnettir. Kunut duasında bütün dualarda olduğu gibi elleri kaldırmak sünnettir. Hitamında elleri yüze sürmemek daha efdaldir.
Şafii Mezhebine Göre Namaz Nasıl Kılınır?