Şükür Namazı

Şükür Namazı

Şükür, nimeti bilip nimet vereni anmak ve övmek demektir. Şükür namazı, bir felaketten, bir bela ve musibetten kurtulunca, Allah’a olan şükrümüzü ifade etmek için kılınabilir. Nafile bir namazdır. Peygamberimiz (s.a.v)’in de bazı zamanlar bu şekilde namaz kıldığı bildirilmektedir.

Peygamberimiz Allah’ın daveti üzerine Miraca yükseldi. Miracın ilk basamağı olan Kudüs’e, Mescid-i Aksâ’ya uğradı. Orada iki rekat şükür namazı kıldıktan sonra göklere yükseldi.
Bedir Savaşı bütün dehşetiyle devam ediyordu. Yıllarca Peygamberimize ve Müslümanlara her türlü eziyeti ve işkenceyi yapan, İslam’ı yok etmek için her türlü yolu deneyen Ebu Cehil’in öldürüldüğü haberini alır almaz, Peygamberimiz hemen iki rekât şükür namazı kıldı.
Hendek Savaşı günlerinde Müslümanlar çok büyük sıkıntılar yaşadı. On bin kişilik bir ordu ile Mekke müşrikleri İslâm’ı Medine’den silmek için yola çıkmışlardı. Savaşın en ateşli günleri idi. Cenâb-ı Hak bir fırtına çıkararak düşmanı büyük bir bozguna uğrattı ve müşrikler Medine’yi terk etmek zorunda kaldılar. Peygamberimiz bu haberi alır almaz hemen iki rekat şükür namazı kıldı. (İbni Kesir, el-Bidaye 4/130-132)

Şükür namazı istendiği zaman kılınabilir; bunun belli bir zamanı yoktur. İki rekat ve daha fazla da kılınabilir. Fakat kılma mecburiyeti yoktur. Çünkü nafile bir ibadettir. (Mehmet Paksu)

Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

Şükür namazı 2 rekat olarak kılınabilir. Şükür namazına “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Şükür namazı kılmaya” şeklinde niyet edilir ve sabah namazının sünneti gibi 2 rekat namaz kılınır.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.