Adet Olunca Oruç Bozulur mu?
Adet halinde oruç tutmak haramdır. Nifas da böyledir. Bu durumda tutulamayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Bu oruçları kaza ederken, peş peşe tutulması şart değildir.
Adet halindeki bir kadının, kendini oruçlu göstermesi, hiçbir şey yiyip içmeden oruçlu gibi durması yasaktır.
Oruçlu iken adet veya nifas gören bir kadın, orucunu açmalıdır. Orucunu açmayıp, akşama kadar oruçlu gibi aç durmak yasaktır. (Tahtavi, Haşiye ala Merakı’l-Felah) Kadın orucunu açar, temizlenince o günü kaza eder.
Ramazanda adet halindeki bir kadının yeme içmesini gizli yapması, oruçlular önünde yememesi edepli bir davranıştır. Ancak bu hususta kendisini zora sokması gerekmez.
Adet günü belirli olan bir kadın, gündüz adet olma ihtimalini düşünerek gece oruca niyet etmeyebilir. Bu durumda adet görmezse, kaza gerekir. (Tahtavi, a.g.e.)
Oruçlu olan bir kadın, henüz bir kan görmeden “Bu gün adet günümdür” diyerek orucunu bozar fakat o gün kan görmezse, kendisine hem kaza hem de kefaret gerekir. (Şeyh Nizam, Fetavay-i Hindiyye)
Adet geciktirici kullanmak caiz midir?
Hacda, Ramazan ayında veya diğer vakitlerde âdet geciktirici ilaç kullanmak caizdir. Ama bu ilacın kadının sıhhatine zarar vermesi durumunda kadın vebal altında kalır. Tavafını eda edebilmek için âdet kanının erken kesilmesi veya âdetinin gecikmesi için hap veya başka bir ilaç kullanmakta beis yoktur.(el-Fetava el-Kübra, II/98).