Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Burnuna ilaç çekmek orucu bozar. (Nimet-i İslam) Feteva-ı Hindiyye’de: “İğne vurulan, burnuna veya kulağına ilâç damlatılan kimsenin orucu bozulur. Ancak keffaret gerekmez. Bir kimsenin kulağına, kendi isteğinin dışında ve elinde olmaksızın yağ girmiş olsa o kimsenin de orucu bozulur. Serahsi’nin Muhiyt’inde de böyledir”(Şeyh Nizamüddin ve Heyet – El Feteva-ı Hindiyye)

Nimet-i İslam’da burnuna ilaç çekmek orucu bozar ve kaza gerekir denilmiş ve dipnotunda şuna da yer verilmiştir: Haşiyeci der ki: Hüküm yalnız ilaca mahsus olmayıp su dahi istinşak olunarak (buruna çekilerek) genze ulaşırsa oruç bozulur.”

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu karasına göre ise; “Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz” (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Burunda birikmiş olan sümüğü boğaza çekip yutmak orucu bozmaz.

Hangi görüş alınırsa alınsın, burada inisiyatif, tercih, karar ve tabii ki sorumluluk mükellefe ait olacaktır.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.