Diş Tedavisi veya Diş Çektirmek Orucu Bozar mı?
Diş çekimi orucu bozmaz. Ancak dişin çıktığı yerden akan kan, tadı ağzın her tarafına dağılacak kadar çok olur, ya da karıştığı tükrüğün yarısından çok olur ve yutulursa orucu bozar, kaza gerekir.
Diş dolgusu konusu da vücudun herhangi bir yerindeki yaraya ilaç koyma gibidir. Dolgu maddeleri sıvı olmayıp, dimağa ve karın boşluğuna ulaşmadıkları için orucu bozmazlar. Ancak kanala zerkedilen ilaç, ya da dolgu maddesi, sıvı olur ve beyne ulaşırsa, İmam Ebu Hanife’ye göre oruç bozulur, diğer imamlara göre yine bozulmaz.
Diş çekimi için uygulanan ve halk arasında morfin diye bilinen uyuşturucu (anestezik) etkili iğne de vücudun herhangi bir yerine yapılan iğne gibidir. İmam Ebu Hanife’ye göre orucu bozar. İhtiyata uygun olduğu için kabul edilen görüşte budur. Ancak onun arkadaşları olan diğer imamlar, vücuda yarayışlı olmayan ve tabii yollarla vücuda girmeyen şeyler, orucu bozmaz görüşündedirler. Dolayısıyla onlara göre, yaralara her nasıl olursa olsun ilaç koymak, yine nasıl olursa olsun iğne yaptırmak orucu bozmaz. Buna göre durumları acil olmayanların, diş çekimi ve iğne işini akşama bırakmaları tavsiye olunur. Ama bundan gecikmekle zarar görecek olanlar, oruçlu iken de iğnelerini yaptırır, dişlerini çektirir, ya da doldurturlar. Dolgu dışındakileri yaptıranların sonradan kaza etmeleri daha ihtiyatlı olur. (İzahlı Kadın İlmihali Ansiklopedisi, A.Uysal-M.Uysal)