Fitre Zamanı

Fitre Zamanı

Fitre, hicretin ikinci yılında zekâttan önce emredilmiştir. Fitre, ramazan bayramının birinci günü sabah vaktinin girmesiyle vâcip olur. Fecrin doğuşundan önce vefat eden veya fakir düşen ya da fecrin doğuşundan sonra dünyaya gelen bir kimse için fitre vâcip olmaz. Fakat fecirden sonra ölen bir kimseye fitre vâcip olur; onun adına varsa mirasının üçte birinden ödenir veya vârisler isterlerse kendi mallarından öderler.
Fitre bayram namazından önce de sonra da verilebilir. En faziletlisi olan bayramdan önce verilmesidir.
Nisab: Fitre sadakası, nisab miktarı mala sahip olan her müslüman için vâciptir. Nisabın hesabında temel ihtiyaçlar (ev, giyecek, yiyecek, silâh, binit, kitap) ve borçlar ile ailesinin bir aylık veya bir yıllık geçim masrafı düşülür.
Nisab, 20 miskal altın (85 gr.) veya 200 dirhem gümüş (600 gr.) veya bunlardan birinin değerinde para yahut maldır. Bu malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz.
Nisab miktarı mala sahip olan kimse, çocuk veya deli de olsa fitre vermesi vâciptir. Onların veli veya vasileri, onlar adına fitre vermekle yükümlüdürler. Özür dolayısıyla, oruç tutamayan hasta, yolcu ve çok yaşlı gibi kimseler de fitre vermekle mükelleftir.

Kişi, kendisinin, ergenlik çağına gelmemiş çocuklarının ve hizmetçisin fitrelerini vermekle yükümlüdür. Kendi zevcesinin ve akıl bâliğ büyük yaştaki evlâdının fitresinden sorumlu değildir. Ancak, zevcenin veya büyük yaştaki evlâdının fitrelerini “onların izinleriyle” kendi malından verecek olsa yeterli olur. Bunlar kendi idaresi ve geçimi altında bulundukları takdirde izinleri olmaksızın vermesi de yeterli olur. Yine kişi, fakir olan anne ve babasının fitresini vermekle de yükümlü değildir.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.