Orucun Vakti
Orucun vakti, ikinci fecirden yani imsaktan güneşin batmasına kadar olan süredir. Başlangıç için “fecr-i sâdık” denilen fecrin ikinci gerçek aydınlığı dikkate alınır. Günümüzde imsak vakti takvimle belirlendiği için, o vakte dikkat etmelidir.
Yanlışlık veya dalgınlıkla imsakin bitiminden sonra yemek yiyen kimse, o günü oruçlu olarak tamamlamalı ve ayrıca kazâ etmelidir.
Güneşin batıp batmadığını kesin olarak bilmeyen kimsenin iftar etmesi câiz değildir. Çünkü şüphe varsa, gündüz devam ediyor demektir. Böyle şüpheli bir halde iftar ettikten sonra gerçek durum anlaşılmazsa, şüpheli halde orucunu açan kimseye o günü kazâ etmesi gerekir. Fakat güneş batmadığı hakkındaki kanaati daha kuvvetli iken, zayıf bir ihtimalle hareket edip orucunu açarsa üzerine kefâret de gerekir.
Top veya davul sesiyle, kandillerin yakılmasıyla ve ezan ile oruca başlarken veya oruçtan çıkabilmek için güvenilir bir takvim ve saatle de kontrol edilmelidir.
Ramazan orucu bir aydır. Ayın süresi, bazı yıllarda yirmi dokuz bazı yıllarda otuz gün olur. Ramazan ayı yirmi dokuz gün olduğu zaman oruç yine tamdır. Çünkü farz olan ayın tamamında oruç tutmaktır. Oruç zamanı kamerî (hicrî) aylara göre tayin edildiğinden her sene evvelki seneye göre on bir gün evvel gelir. Şemsî (milâdî) takvim 365, kamerî (hicrî) takvim 354 gündür.
Ramazan orucu hava açık olunca hilâli görmekle, hava bulutlu ve tozlu olup da hilâl görülmezse şâban ayının otuz güne tamamlanmasıyla farz olur ve oruç tutmaya başlanılır.