Oruç Tutmamanın Cezası

Oruç Tutmamanın Cezası

İslam’ın şartlarından birisi de oruç tutmaktır. Müslümanım diyen kimsenin Ramazan orucunu tutması, herşeyden evvel Yüce Allah’a verdiği sözü yerine getirmesidir. Sıhhat ve sağlığı yerinde olan bir Müslümanın Ramazan orucunu tutmaması veya ihmal etmesi, Ramazan’ın feyiz ve bereketinden manevi kazancından mahrum kalması demektir. Lakin asıl kayıp tutulmayan orucun yerini hiçbir şeyin dolduramamasıdır.

Peygamberimiz (s.a.v.) bu durumu şöyle ifade ediyor:
“Kim Ramazan’da özürsüz ve hasta olmaksızın bir gün oruç yerse, bütün sene boyunca oruç tutsa onu yerine getirmiş olmaz.” (et-Tergîb Vet’ -Terhîb, 2:452)
Hiçbir mazereti olmadığı halde kasten orucunu bozan bir kimse altmış gün keffaret orucu tutarak borcunu ödemiş olsa bile, bozmuş olduğu orucun sevabını bir daha elde edemez. O fazileti bulamaz. Çünkü vaktinde yapılan bir ibadetin sevabına, faziletine kazası yapılmakla ulaşmak mümkün olmaz.

Meselenin bir de âhiret boyutu var. Yani uhrevi cezası söz konusudur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in oruç tutmayanın ahiretteki cezasını şöyle anlatıyor:
“Ben uyuyorken, iki adam geldi, iki koltuğumdan tutarak çıkması zor bir dağa götürdüler ve: “Buraya çık” dediler.
Ben de: “Çıkamam” deyince: “Biz onu sana kolaylaştırırız” dediler. Bunun üzerine dağa çıkmaya başladım. Ortasına gelince âniden kuvvetli sesler duyuldu.
Ben, “Bu sesler nedir?” deyince: “Cehennem halkının feryadıdır” dediler.
“Tekrar gitmeye başladık. Bir de gördük ki avurtları yarılmış, bu yarıklardan kanlar akan, ayakları bağlanmış bir topluluk!” Ben, “Bunlar kim?” dedim. “Oruçlarını vaktinden önce yiyenler (oruç tutmayanlar)” dediler. (et-Tergîb Vet’ -Terhîb, 2:453)

Şimdi gelelim oruç tutmamanın gerektirdiği şeylere.. Bunlar üçtür. Kazâ, kefa­ret ve fidye. Bu hususları ayrı ayrı sayfalarımızda işleyeceğiz. Aşağıdaki linklerden oruç tutmamanın gerektirdiği şeylere ait sayfalara ulaşılabilir:

Kaza Orucu

Oruç Kefareti

Oruç Fidyesi



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.